[Diskuze k článku]: Mazání běžek – aplikace tuhých vosků - Servis lyží

#1  20.01.2010 11:10:51

Konečně se zima odrazila naplno od startovní čáry a má již za sebou pár ujetých kilometrů. Sníh leží i v Praze a Nohavicovy kalamitní „čtyry centimetry u Muzea“ jsou již dávno překonány snad stoletým sněhem. Je čas pochytit něco z umění mazací alchymie. Přesto, že správný výběr vosků je vrcholným servismanským kouskem a vyžaduje roky zkušeností, pár základních technických postupů vám umožní využít plně kvality vosku, který jste se rozhodli mazat. Přinášíme vám pár dobrých rad, jak si nepokazit běžecký švih či lyžařský maratón v případě, že jste vyznavači klasických hladkých lyží. Tentokrát něco o mazání tuhých stoupacích vosků.
Odkaz na článek

#2  22.01.2010 11:25:00

Aura: 0

Díky za pěkný článek. Pokud jedu na týden do zahraničí, kde nebudu mít k dispozici žehličku, má smysl doma zažehlit základový vost a další vrstvy mazat až následující dny?

http://ski-map.net - mapa lyžařských středisek

hodnocení: 0
ok ko
| odpovědět

#3  22.01.2010 17:54:15

Zdravím mr. Pohodu ;-)! Dobrá otázka, těžká odpověď. Zažehlení stoupacího vosku je méně trvanlivé, než parafínu. V závislosti na struktuře sněhu se i dobře zažehlený vosk může sjet i po pár desítkách kilometrů a před další vyjížďkou je tak třeba proces zopakovat. Bohužel nic nemůže nahradit zažehlovací teplotu nad 100 °C, takže se vyplatí vzít žehličku i s přislušnou redukcí do zahraničního typu zásuvky s sebou (pokud ovšem necestujete to Ameriky). Zažehlit stoupací vosk do skluznice se dá při určité šikovnosti i na hotelovém pokoji (nepoužívat hotelovou žehličku!). Pokud má někdo v rukávu trik, jak problém cestování s žehličkou vyřešit, sem s ním. Petr J.

ok ko
| odpovědět

#4  10.02.2010 10:24:44

Zdravím sportovci. Můžete mě vysvětlit jak to je z mazáním žlábků u skluznice u běžek ? Jak stoupací, tak i sjezdová zóna. Děkuji

ok ko
| odpovědět

#5  11.02.2010 06:30:36

Do žlábku by neměl přijít žádný vosk a měl by se udržovat čistý, jinak je omezena skluznost lyže. Není na škodu, pokud do žlábku zateče roztavený parafín. Je však nutné ho poté pečlivě vyškrábat a vykartáčovat současně se skluznicí. Mažeme-li tuhé stoupací vosky, není problém si čistotu žlábku ohlídat, dostane-li se nám tam klistr, vyplatí se ho ještě před vyjetím alespoň částečně odstranit plastickou škrabkou. Zabrání se tak případnému namrzání sněhu.

ok ko
| odpovědět

#6  11.02.2010 16:43:32

Takže díky za zprávu. Petr

ok ko
| odpovědět

#7  11.02.2010 16:43:38

Takže díky za zprávu. Petr

ok ko
| odpovědět

#8  01.02.2011 20:35:51

Dobrý den. Začínám s mazáním lyží a zatím mi to moc nejde :-). Chtěla bych poprosit o radu… Na lyžích jsem si označila stoupací zónu, aplikovala jsem asi 5 vrstev stoupacího vosku – mazací plochu jsem zmenšovala směrem ke středu (pod špičku). Stále mám ale problém s tím, že mi lyže podkluzují… I v mírných kopcích, kde ještě všichni ostatní normálně vystoupají, já už musím jít stromečkem, abych nejela dozadu :-D. Skluznici mám hladkou. Měla bych tedy ještě na modrý vosk aplikovat fialový? A tento měkčí vosk se aplikuje po celé stoupací zóně nebo jen na menší část? Mám strach v –7° aplikovat vosk fialový, aby se mi nelepil sníh na lyže. Se skluzem problémy nemám – lyže při sjezdech jedou nádherně. Taky uvažuju nad tím, že mám asi špatnou techniku lyžování (jezdím klasický styl), že mi lyže při odrazu v mírných kopcích podkluzují. Nevěděl by někdo, kde dělám chybu? :-)

ok ko
| odpovědět

#9  03.02.2011 20:56:47

Dobrý den. Problém bude s největší pravděpodobností v nesprávně vyznačené mazací zóně. Také je možné, že lyže jsou příliš tvrdé a vlastní mazací zóna extrémně dlouhá. Oboje zjistíte nejlépe donesením lyží k expertům, tedy k prověřenému prodejci či do ski servisu. Tam na speciálním měřícím zažízení s vaší spoluprací proměří tvrdost lyží a vyznačí spolehlivě mazací zóny. V případě příliš tvrdých lyží pak nezbyde, než se poohlédnout po nových. Ale nepředbíhejme.

hodnocení: +1
ok ko
| odpovědět

#10  17.12.2011 09:47:00

>> mr.pohoda, 22. 01. 2010 11:25:00

Pokud vyrážíš z domu a nebereš si vybavení, tak je určitě lepší varianta vosk zažehlit a použít třeba některý z měkčích vosků. U nás nejsou změny teplot ve velkých výkyvech, takže se dá odhadnout jaké bude přibližně počasí. Určitě bych doporučil Rex Power Grip Fluor Modrý –4°… –10°C a na něj můžeš potom nanášet další a další vrstvy podle potřeby a změn teplot. Pokud by jsi šel jen na výlet a nechtěl závodit, tak bych doporučil použití i třeba stoupacích vosků ze základních řad, které ti dobře poslouží a není třeba je zažehlovat a i přesto vydrží dost dlouho funkční. jako úplně ideální variantu bych použil opět modrý vosk Rex Basic Modrý, –2°C … –8°C případně Tape Grip, z řady wax&go . Tento způsob voskování nebude 100% ideální, ale sám to tak běžně dělávám a výsledek je vždy uspokojující a je to mnohem lepší než nezažehlit vosk vůbec.

profivosky.cz

ok ko
| odpovědět

#11  30.12.2011 15:31:29

>> Teja, 01. 02. 2011 20:35:51

Těžko radit takhle na dálku, možné jsou 4 příčiny, které se vzájemně nevylučují:

1. špatná technika lyžování – na závodních lyžích a i poloturistické máze (onen swix blue extra) je třeba jet dobře technicky. V opačném případě nejste schopna při odrazu dostatečně protlačit střed lyže, respektive stoupací vosk, ke sněhu a lyže Vám budou podkluzovat prakticky vždy. Lze „napravit“ volbou měkčích lyží, ale budou o něco pomalejší, nebo naučením solidní techniky (středně šikovní to zvládnou za 1 den pod dohledem dobrého instruktora).
  2. špatná technika mazání – problém může být to zmenšování mazací plochy ke špičce, technika závodního mazání s podobnou záležitostí počítá, ale pro hobíky je to zbytečná komplikace. Naneste stejnou vrstvu po celé délce mazací komory.
  3. špatný vosk – pokud je sníh prošlý oblevou, je třeba aplikovat klistry nikoliv tuhé vosky
  4. příliš tvrdé lyže – změřit papírkem a případně prodat a půjčit si jiné (např. na Bedřichově ve skiservis mára na stadioně tomu rozumí velmi dobře)

ok ko
| odpovědět

#12  03.02.2012 01:21:01

hdo

Dobrý den, co mazat v tomto počasí/mrazu? Teploty až –20, přes den míň a do sněhu jde slunce. Nějaký klistr? díky

ok ko
| odpovědět

#13  04.02.2012 15:13:52

Ahoj,

pokud není stopa umydlená, pro nezávodníka by měl stačit zelený od jakéhokoliv výrobce. Od Swixu se dá použít V05 až V30 (čím vyšší číslo, tím je jistější, ale také pomalejší).

Předpoklad je ale umět základní jednooporové postavení.

V případě nevhodné kombinace sluníčka, vlhkosti a provozu se může stopa i v mrazu umydlit. Tam je mazání oříšek, ale zvolil bych modrý klistr a na to dát slabou vrstvu zeleného či modrého tuhého. Při extrémně nízkých teplotách ale tato situace prakticky nenastává.

ok ko
| odpovědět

#14  22.02.2012 15:42:44

Aura: 4

>> Teja, 01. 02. 2011 20:35:51

Ještě mě napadla jedna možnost, a to docela pravděpodobná. Teplota sněhu nebývá stejná jako teplota vzduchu. Před 14 dny jsem lyžoval v Rakousku. Teplota vzduchu kolem –10°C. Strčil jsem teploměr do sněhu a teploměr mi opakovaně ukázal –2°C! Byl to takový načechraný nový sníh.

ok ko
| odpovědět

#15  24.02.2012 18:08:34

>> Navvy, 22. 02. 2012 15:42:44

U teplot na nulou to rozdíl mezi teplotou vzduchu a sněhu logický. Ale u teplot pod nulou ten rozdíl obvykle není výrazný, viz. naše souboje parafínů.

Jediné, co mě napadá i v mrazu, je teploměr na přímém slunci. Potom tam může výraznější rozdíl mezi teplotou sněhu a vzduchu asi vzniknout.

ok ko
| odpovědět

#16  24.02.2012 21:38:26

>> Petr Kožíšek – BEZKY.net, 24. 02. 2012 18:08:34

Já jsem zažil před 14 dny opačné problémy. Byly to ty teploty, kdy teploměr v autě ukazoval –12°C, ale modrý vosk mi klouzal a až fialový zabral. Bylo to v Beskydech při sluníčku a stejné zkušenosti říkali i kamarádi, kteří byli v Novém městě na Moravě.

http://ski-map.net - mapa lyžařských středisek

ok ko
| odpovědět

#17  25.02.2012 00:11:49

Aura: 4

>> mr.pohoda, 24. 02. 2012 21:38:26

Myslím, že popisuješ stejnou zkušenost o jaké píši i já. Mně ještě v těch cca –10°C VR 40 držela, ale bylo to na hraně. Ten chomáčkový sníh to tak někdy dělá.

ok ko
| odpovědět

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Hledat v diskuzi

NORDICtipy