Jaké běžky? (strana: 2) - Běžky.net
Domů Diskuze Lyže (běžky) Jaké běžky?

Jaké běžky? (strana: 2)

02.01.2014 15:40:36

Navvy

>> Petr Kožíšek – BEZKY.net, 02. 01. 2014 13:43:26

Máme asi velmi podobnou představu a svižné jízdě, ale musíme ji vztáhnout i k osobě, které radíme. Když pojede průměrný běžkař např. s holemi AXON Vortex Profi (na konci sezóny za cca 1000 Kč, teď pod 1700 Kč) o správné délce a jakýmikoli holemi za cca 3000 Kč o 3 cm delšími v členitém terénu, tak já prostě nevěřím, že ten rozdíl 3 cm hraje menší roli než rozdíl ve vlastnostech těch holí. U závodníků na Tvé úrovni už bych si tím tak jistý nebyl. Proto si myslím, že pro průměrného lyžaře je lepší mít solidní hole na každý styl samostatně, než jedny špičkové, které jsou na klasiku dlouhé a na bruslení krátké. Nicméně, je to na zajímavou diskusi přesahující rámec dotazu kamay. Navíc když si představím, že bude jezdit i mimo stopu, kde není problém hůl zlomit, vítězí u mě pragmatičnost nad sportem.

05.01.2014 18:16:56

>> Navvy, 02. 01. 2014 15:40:36 No jen bych upřesnil, že se bavím o tradičních cenách v kamenných obchodech (např. loni Swix CT3). Po sezóně ceny samozřejmě spadnou i na polovinu.

Se zbytkem souhlasím, jen od té doby co mám opravené hole (CT1) z Nového Města za 300 Kč (cena opravy), kdy to prakticky není poznat ani vizuálně, ani prakticky, tento argument výrazně ztrácí na síle.

06.01.2014 00:39:30

Navvy

>> Petr Kožíšek – BEZKY.net, 05. 01. 2014 18:16:56

Já se také bavím o cenách v kamenných obchodech. Ty Axony stojí v kamenném obchodě tak 60 % ceny třítisícových holí. Jinak souhlasím, že (a na to už jsi mě kdysi upozornil) v Novém Městě ty zlomené hole opravdu levně a dobře opravují. Já vztáhl svůj komentář k předpokládané úrovni tazatele, pro závodníky a běžce s vyššími ambicemi platí to, co píšeš.

Co se týká délky holí, tam je každý centimetr navíc znát. A málo který amatér přijde na to, že má moc dlouhé hole a problémy ve stoupání (samozřejmě z větší části oprávněně) hledá ve své slabší kondici a technice.

09.01.2014 14:15:56

Veha

Dobrý den.Prosím o radu při výběru běžek. Rozhodl jsem se pro běžky Rossignol Zymax classic. Při telefonickém dotazu u několika prodejců mi byla doporučena pokaždé jiná délka / 201 nebo 206 cm /. Prý jsem svou váhou na hranici tabulky. Mám spíše věřit tabulkám, nebo prodejci, který mi po telefonu v prodejně změřil mazací komoru a doporučil mi délku 201 cm? Měřím 183 cm, oblečený vážím 83 – 84 kg a jsem středně zdatný běžkař. Díky za radu.

09.01.2014 20:12:43

>> Veha, 09. 01. 2014 14:15:56

Pokud jsi na hranici, ber to co ti vyhovuje. Kratší lyže je ovladatelnější do zatáček a při plužení, delší lépe jede a ve stopě vede lépe.

Jen si nech změřit mazací komoru, nebo to udělej doma s manželkou/pří­telkyní/kamará­dem.

02.02.2014 14:41:43

Gogiš

Dobrý den. Prosím o radu.Uvažuji o koupi běžek Peltonen s nanogripem. Je to dobrá volba? Mám běžky Matshuse/snad je to správně/ a mám problém s mazáním kvůli nezkušenosti.Je mi 60roků a jem rekreační lyžař. Díky za odpověd.

02.02.2014 18:18:04

>> Gogiš, 02. 02. 2014 14:41:43

Osobně nemám s nanogripem příliš dobré zkušenosti, protože moc nejedou a při cca –6 trochu podkluzovaly, takže já bych volil spíše nějaké „obyčejné“ šupinky.

02.02.2014 19:26:35

Gogiš

>> Petr Kožíšek – BEZKY.net, 02. 02. 2014 18:18:04

Děkuji za odpověd.Letos se asi /snad/potrápím ještě s Matchusama a uvidím příští rok.

02.02.2014 23:46:56

Navvy

>> Gogiš, 02. 02. 2014 19:26:35

A nezkoušel jste mazat podle teploměru? Jsou na to speciální lyžařské teploměry, ale postačí jakýkoli. Zapíchnete jej do sněhu, ne moc hluboko a počkáte. Pak podle toho zkuste namazat. Jestli je sníh mokrý, starý, zmrzlý a podobně, poznáte od oka. Pro nezávodní použití je to obvykle přijatelné.

24.10.2014 13:25:35

Caldren

Ahojte, chcel by som Vás poprosiť o radu pri výbere nových bežiek, samozrejme Vaše skúsenosti s nimi sú veľmi vítane. Meriam 182cm a vážim 75kg.

Jedná sa o bežky:

• Rossignol Delta Classic 2013/2014 – 201cm
  • Rossignol Delta Course Classic 2013/2014 – 201cm
  • Fischer RCR CLASSIC 2013/2014 – 202 cm

Samozrejme, ak by ste náhodou niekto vedeli o nejakých jazdenkách k predaju typu: Rossignol X-IUM, Fischer RCS, niečo v rozmedzí 3000–5000, určite tento tip veľmi privítam, len mne sa zatiaľ nič také nepodarilo nájsť.

Za Váš čas a pomoc ďakujem.

Martin.

PS: máte niekto skúsenosti s AR (šupiny) modelmi od Rossignolu?

03.11.2014 18:15:24

Martine, pokud budeš jezdit jen klasiku a máš ambice, tak ty šupiny neber. Výrobci každý rok tvrdí, jak to super zlepšili. Kdybys vzal jejich katalog 5 let zpět a čísla kvantifikoval, lyže by už dávno jezdily sami ;-). Až se na nich budou jezdit Svěťáky, tak potom už to bude jiné kafe!

K výběru si myslím, že je naprosto jedno, jaké lyže zvolíš. Pokud budeš mít dobře nastavenou komoru a dobře namažeš, zalyžuješ si pěkně. Závodníci tě nejspíš z kopce vždy předjedou, ale u téhle ceny prostě kvalitní skluznici nemůžeš najít.

19.11.2014 21:00:38

Olive

Dobrý den. Ráda bych koupila manželovi k vánocům běžky a jelikož to chci jako překvapení, potřebovala bych poradit jaké. Typ. Zatím na běžkách stál min., ale určité zkušenosti už s tím má. Manžel je sportovec. Celý rok se věnuje běhu, tudíž by to mohl být dobrý doplněk k tréninku. Manžel měří 190cm, váží 70kg. Dle mého bude jezdit převážně ve stopě (pokud bude). Taková ta „rekreační“, tréninková klasika. Ve sportu nám doporučili běžky Sporten sprint combi, či klasik. Netuším ani, jak je to s mazáním atd. Mnohokrát děkuji. Gábina

19.11.2014 22:19:02

Ahoj Gábino,

těžký oříšek. Zkusím udělat ti poradit, ale na základě těchto předpokladů: Je ambiciózní, ale o mazání nic neví. Předpokládám že základy umí ze školy nebo ze soustředění, protože dříve sportoval. Peníze vůbec neřeším.

Lyže Atomic Redster Skintec – nemusí se mazat, slušně jedou a pěkně stoupou. Jsou poměrně univerzální. 202 cm, medium tvrdost. Hole Swix CT3 nebo lepší (CT2, CT1, Triac) 160 cm Boty si musí vyzkoušet, podle nich zvolit vázání (2 typy). Musí být hlavně pohodlné.

Celková cena bude kolem 15–20 t. Kč.

Pokud chce mazat, tak nejosvědčenější s Fischer RCS Classic neuděláš chybu. Minimálně je potom snadno prodáš.

Sporten jsou fajn rekreační lyže. Ale pokud manžel pravidelně běhá a běžky ho chytnou, tak je asi bude rychle měnit. Co třeba domluvit mu výpůjčku na víkend ve http://skiservismara.webnode.cz/kontakt/

20.11.2014 13:51:53

presto

Ahoj, taky bych potřeboval pomoct s výběrem běžěk. Doposud jsem většinou běžky pujčoval pár krát v roce ale letos chci začít jezdit víc proto plánuji koupit vlastní. Jezdit budu jenom v upravěné stopě, tam kde bude možnost tak bych raději bruslil a kde ne tak i klasiku. Nevím proto jaký typ zvolit, kombi, nebo kratší na klasiku, nebo čistě bruslařské? jestli máte nějaký tip na konkrétní model budu jen rád, samotné lyže by meli být tak do 5tis. Kč, mám 187cm a 97kg. Děkuji.Ivan

23.11.2014 12:03:29

>> presto, 20. 11. 2014 13:51:53

Ahoj Ivane, u volby kombi/speciálky běžek je opravdu těžké trefit se tvých preferencí. Pokud to máš 70:30, tak je volba asi jasná, cokoliv vyrovnanějšího ale asi vem ty kombi. Každopádně ty nejdelší a nejtvrdší ;-)

Z těch levnějších jsem jel a pamatuju si Rossignol Zymax – za tu cenu rozhodně dobrá koupě pro začátečníka. Případně české Sporteny jsou taky fajn, jen byly myslím trochu těžší.

02.12.2014 11:53:09

BaraBara

Ahoj, chtěla bych koupit příteli běžky. Je začátečník, ale myslím, že se do toho rychle dostane a nechci mu tedy kupovat nějaké úplně nejobyčejnější. Předpokládám, že alespoň teď první dvě-tři sezóny bude preferovat klasiku v upravené stopě, ale chtěla bych, aby na nich mohl občas i bruslit. Měří asi 185 cm a váží cca 95 kg. Mohl bys mi prosím Tě poradit běžky, které by stály cca do 5ti tis. (samotné)? Díky moc Bára

02.12.2014 19:34:05

>> BaraBara, 02. 12. 2014 11:53:09

Ahoj Báro, mrknul bych na Rossignol. Mezi levnými modely a top modely mi rozdíl přišel malý a pro začátečníka těžko postřehnutelný. Délka a tvrdost je jednoduchá, ty nejdelší a nejtvrdší :-)

Nech mu změřit mazací komoru na 95 kg. Předpokládám, že bude mazat, ale to se dá na netu nastudovat za hodinu (základy). Šupiny bych na tuhle váhu pro sportovce spíš nebral.

Petr

05.01.2015 21:04:38 #1 

radimk2

Dobrý den, rád bych se zeptal na informace, případně nějaké užitečné rady týkajících se těchto běžeckých lyží. Nevím k jaké běžce, respektive značce se přiklonit, případně jestli mi někdo nemůže doporučit ještě jinou alternativu. Hledám běžky na klasiku nižší kategorie s menší šířkou (cca 44 mm-45 mm). Mám 184 cm a 73 Kg. Děkuji za jakekoliv informace.

http://www.salomon.com/…classic.html

http://www.fischersports.com/…6-SC-Classic

09.03.2015 21:55:42 #2 

hermi1

Dobrý den, prosím o pomoc s výběrem běžek. Jezdím cca 5 sezon. Běžky mám zatím klasické, mažu. Poměr klasika/bruslení 80/20 Rád bych si zajel Jizerskou 50 Měřím 173cm a mám 76kg. Můžete poradit vhodný typ? Děkuji

10.03.2015 19:37:39 #3 

Munďa

Dobrý den. Prosím o radu při výběru běžek. Budu asi tvrdý oříšek. Na běžkách jsem stávala velmi nepravidelně od svých 15 let, nyní je mi 50. Převážně jsem sjezdovala, proto mi nevadí rychlá jízda směrem z kopce dolů. Jsem ale pohodlná, přestože se rekreačně věnuji jiným sportům a tak bych si ráda pořídila běžky s šupinami, ale takové, které z kopce pojedou lépe než jiné šupinkové, ale naopak do kopce a po rovince budou mít snadný ne moc namáhavý odraz a přesto nějaký dobrý skluz. Měřím 177 cm, vážím 78 kg, jezdím ale převážně s batohem, tudíž váha se vyšplhá přes 80 kg, věk 50. Chtěla bych běžkovat tak 1× týdně po celou zimní sezónu, převážně v Jeseníkách – stopy upravené a nebo vyježděné jinými lyžaři, pouze klasiku. Prosím máte nějakou radu? Cena běžek nerozhoduje, boty i vázání mám ze starých běžek bez šupin. Děkuji.

19.08.2015 11:21:15 #4 

Petr Socha - SNOW muž

>> #3, Munďa, 10. 03. 2015 19:37:39

Omlouváme se za prodlevu.

To je samozřejmě složité. Pokud chcete širší, stabilnější lyži, lze si nechat udělat protiskluz/šupiny na míru – pak se omezí jejich „brzdivost“. Doporučit lze i některý z modelů, která ve stoupací komoře používají segmenty z tuleních pásů – například Atomic Skintec apod. Tato technologie se ale používá pro spíše sportovní lyže, které mají vyšší nároky na techniku jezdce.

28.09.2015 14:51:55 #5 

Romanskol

Dobrý den, rád bych se Vás optal na Váš názor na lyže z následujícího výběru:Atomic Sport Skintec; Salomon Elite 9 Aero Grip; Salomon Equipe RC Skin. Závody(nezávodím, zúčastnuji se) jedu tak max 3 za zimu a úrovní se pohybuji kolem 3:30 hod na Jiz 50km. Většinou mám pocit, že špatně nebo nedostatečně namažu a pak se trápím(což samozřejmě je spíše mojí fyzičkou a umem a hlavně tím, že pořádně neumím lyže namazat..) Jde mi o to jestli podobný výběr je vhodný pro ± mojí kategorii a případně jestli s některými z uvedených(nebo podobných) máte zkušenost. Děkuji za odpověď Roman

29.09.2015 12:04:56 #6 

mr.pohoda 1 muž

>> #5, Romanskol, 28. 09. 2015 14:51:55

Vlastním Atomic Sport Skintec, nejprve jsem si je na vyzkoušení půjčil v půjčovně, následně koupil. U mě šlo o to, že jsem vždy mazal běžky přes půl hodiny a pak to stejně prokluzovalo nebo nejelo. Kvůli tomu jsem poslední 2–3 roky přešel na skate. Se Skintec už problém s mazáním nemám, odraz prostě funguje. Naposledy jsem jel na jaře z Konečné na Bílou, kde se střídal tvrdý zmrzlý sníh v lese s roztátým sněhem na loukách a jelo to krásně všude. V hodně prudkém kopci musím jít stromečkem, pásy tedy nedrží jako přibyté (na rozdíl od některých lyžařů se šupinkami na lyžích, kteří šli vedle mě).

Nejsem žádný závodník, spíš takový sportovní lyžař, Karlovskou 50 jsem ujel za necelé 4:30. Věřím, že dobře namazané běžky pojedou lépe než ty se stoupacími pásy, mě ale nějaké minuty netrápí a raději se zastavím na občerstvovačce na škvarkový chleba :-)

Uvidíme ještě, jak dlouho pásy vydrží, o tom jsem se na žádné diskuzi moc nedočetl. U mě zatím po cca 300km pásy vypadají celkem dobře, na pár místech jsou nahnědlé od špíny ve stopě, ale nikde se neodlepují.

12.10.2015 13:38:05 #7 

skiák

>> #5, Romanskol, 28. 09. 2015 14:51:55

Pokud nechcete řešit na Jizerské 50 často proměnlivé podmínky v průběhu závodu, které tam panují skoro vždycky, pak jste určitě zvolil vhodné lyže. Z vyjmenovaných bych se přiklonil k typu Salomon Equipe RC Skin, které jsou konstrukcí více blízké ke sportovnímu pojetí jízdy. Zároveň je třeba počítat s tím, že tyto lyže jsou svými skluzovými vlastnostmi částečně limitovány pro možnost dalšího Vašeho zlepšování.

21.10.2015 21:02:10 #8 

duokol

Ahoj, mohli byste mi poradit s výběrěm běžek na klasiku? V podstatě deset let od mala v jenom bruslím, nepočítám-li začátky na lyžácích. Baví mě to, ale rád bych si užil i klasický běh na lyžích. Chtěl bych investovat do něčeho lepšího. Koukal jsem se na Sporten, prý se za poslední dobu zlepšili. Rozhoduji se mezi Bohemia Race Classic a Bohemia Plus Classic. Rozdíl tam je ve složení běžky, ta Race má v sobě víc karbonu. Má cenu kupovat Race. Chtěl bych na tom tuto sezonu odjezdit co nejvíc minimálně jednou týdně vyrazit. Závodní ambice moc nemám, ale nevylučuji, že si něco odjedu, hlavně chci ale trénovat a užívat si to. Nebo se na sporten mám úplně vykašlat a koukat po něčem zahraničním?

Díky za radu!

24.10.2015 23:19:34 #9 

Mikky

ahojte jsem začátečník je toto dobrá volba

http://cechsport.cz/…2587843.html

připadne ake vázání by k tomu bylo ok

děkuji

25.10.2015 10:54:21 #10 

Jiz

>> #9, Mikky, 24. 10. 2015 23:19:34

za me bezky se supinam a nejhorsi co muze byt .. i z kopce musite soupazit aby to jelo .. hrozny .. kolega si koupil loni a letos uz schani normalni lyze .. pokud nechcete lyze na chozeni ale chcete se svezt supiny urcite ne .. zakladni 3–4 vosky korek a smejvac staci .. ale jak rikam pokud nekomu staci pomalu se na nich prochazet a z kopce pichat kdyz ho ostatni predjizdi bez jakekoliv snahy .. za podobnou cenu koupite klasicke stejne mazaci lyze v setu i s vazanim a pojedou o mnoho lip ( bezky-expert.cz atd ..

popr pokud resite vazani k lyzim ..prvni se musite podivat po botach .. najit ktere vam vyhovuji a sedi a k nim se pak teprve vybira vazani .. SNS nebo NNN ..

02.11.2015 22:26:26 #12 

skiák

>> #9, Mikky, 24. 10. 2015 23:19:34

Pro začátečníka jsou uvedené lyže se šupinami velmi vhodné. V současné době už převážná většina výrobců lyží provádí tuto úpravu odrazové časti skluznice také u kategorie sportovních lyží, jejichž větší tvrdost, oproti turistickým, umožňuje dostatečný skluz. U lyží s tvrdostí odpovídající parametrům lyžaře pak není třeba se obávat výrazně horších skluzových podmínek. A bonus v tom, že není třeba řešit komplikovanou volbu vosků, popřípadě i přemazávání v průběhu jízdy, je k nezaplacení.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.