Ženy - mazani bežek na klasiku - Běžky.net
Domů Diskuze Servis lyží Ženy - mazani bežek na klasiku

Ženy - mazani bežek na klasiku

20.02.2018 16:19:06 #1 

Svatoslava

Ahoj. Delam si pruzkum zda si ženy bežkařky jezdici klasicky styl mazou stoupaci a skluzove vosky samy nebo to zasadne nechavaji na chlapovi. Souvisi s tim i dotaz zda si pak bezky samy zeny cisti a parafinuji.

20.02.2018 16:36:53 #2 

>> #1, Svatoslava, 20. 02. 2018 16:19:06

:-) Ahoj, zajímavý dotaz. Ráda bych to nechala na svém muži, ale někdy není po ruce, nebo nestíhá, takže mi nezbývá, než namazat sama. Samozřejmě někdy to netrefím správně, ale většinou se snažím používat jednu značku vosků a řídit se teplotními rozsahy uvedenými na vosku, s sebou si pak do ledivnky vezmu korek a jeden teplejší a studenější vosk pro případné domazání. Někdy se ve stopě zeptám, kdo co mazal a podle toho, jak mu to jde, tak namažu. Čištění lyží a parafínování je v pohodě, když má člověk trochu praxe, tak to není složité. Ale pokud máš ochotného muže a rád ti pomůže, určitě je lepší to nechat na něm…nebo jestli za tebe uvaří, vypere a vyžehlí, tak klidně namaž lyže i jemu :-D

28.02.2018 10:22:49 #3 

sedlonka

mažu sama. Manzela s sebou prece pokazde nevozim ;). Taky obcas umyvam a parafinuji…

01.03.2018 21:10:42 #4 

baboděd

Ahoj milí rádcové, potřebuji si po skoro 40 letech koupit nové běžky. Je mi 55, 172cm a 80–85kg,a loni jsem prošoupala staré běžkařské boty a tak nezbývá než pořídit vše nově.
Jsem špatný lyžař, jezdím hlavně když u nás máme sníh,stopu si šlapeme. Téměř nemažu,ráda se svezu. Z druhé strany už kondička veskrze žádná. Na upravenou stopu ojediněle. Ted jsem si urvala meniskus a sedím doma… Chci koupit něco ve slevě. Vůbec tomu nerozumím… Přemýšlím, zda jít do šupin, nebo ne. Manželovi v prodejně radili Perun od Sportenu. Mě zaujaly Atomic Motion 52 Grip.
Nevím jaký je mezi nimi rozdíl. Nebo ještě koukat po jiném typu.(nejlíp aby jezdily samy :-)) Nechci moc tvrdé a moc dlouhé,ale s mou váhou se na krátké nedostanu…Tak jsem z toho v rozpacích.
Moooc prosím o váš názor a radu. Děkuji

04.03.2018 13:33:50 #5 

Leninda

>> #1, Svatoslava, 20. 02. 2018 16:19:06

Ahoj, mažu sama nejen sobě ale i manželovi. Je pravda že on je jenom takový klasický turista s heslem že běžky se nemažou ( má šupiny). Ale že je aspoň občas potřebuje naparafínovat mu nějak nevysvětlím. Já mažu i parafínu ji sama. Samozřejmě že i čistím. A je pravda že většinou jezdím sama bez manžela. Takže by mě asi moc nepomohl. Ale obcas se také netrefim. Pak vždy ve stopě zjišťuji čím mažou ostatní. Letos jsem si pořídila běžky s mohérem. Tak je to o trochu lepší.

06.03.2018 09:00:35 #6 

Petr Havelka - SNOW muž

>> #4, baboděd, 01. 03. 2018 21:10:42

Ahoj, pokud hledáš kratší lyže na danou hmotnost, řešením mohou být běžky z kategorie fitness. Např. zmiňovaný model Perun od Sportenu (http://www.sporten.cz/…odukt/perun/) sem přesně zapadá. A mají i měkčí dámskou variantu – http://www.sporten.cz/…ukt/perun-w/.

Pro rekreační jízdu kterou popisuješ, jsou šupiny určitě vhodné. Ale samy nepojedou :-))

Doporučuju zajít do kamenného obchodu, ideálně do nějaké speciálky, tam budou schopni poradit a vybrat lyži na hmotnost, k tomu vybrat boty a vhodné vázání.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.